
Inleiding
Inhoud
Vandaag hebben we de strak uitziende Audiolab 9000N op bezoek. Een streamer/dac/voorversterker uit de topreeks van Audiolab die het opneemt tegen de grote jongens in het veld.
Disclaimer. Jaren geleden begon deze auteur zijn hifi-avontuur met een geïntegreerde versterker en cd-speler uit de illustere 8200 serie van het Britse Audiolab. De coole looks en indrukwekkende specs gaven toen de doorslag. In combinatie met een paar enthousiaste Acoustic Energy 301 monitors leverde dat een erg detailrijke, maar eerder analytische weergave op die na een tijdje vermoeiend kon worden. Hopelijk laat deze 9000N wel lange luistersessies toe. Let’s check it out!
Bouw en uiterlijk van de Audiolab 9000N
Een Audiolab toestel herken je nog steeds van mijlenver en dan vooral door de beperkte hoogte (9 cm). Die zorgt, in combinatie met strakke hoeken en kanten, voor een minimalistische uitstraling. Nieuw is het lcd-scherm dat zich aan de linkerzijde van het toestel bevindt. Daarop verschijnen standaard het artwork, de artiest en de track die speelt. Je kan er ook een paar VU-meters op laten verschijnen en zelfs het scherm volledig uitschakelen. Maar waarom schaf je dan een streamer met scherm aan?
Naast het scherm zien we twee grote draaiknoppen, Select en Volume, en helemaal rechts zit de Standby toets. Strak en overzichtelijk. Met de Select knop selecteer je de inputs of duik je het menu in om onder andere filters, inputs en schermopties in te stellen. Met de volumeknop regel je enkel het volume, iets wat je ook met de uitgebreide afstandsbediening kan doen. Die afstandsbediening is dezelfde voor de versterker en het cd-transport. Nogal een knoppenfeest dus.
Press Play
Wij hebben de afstandsbediening echter niet nodig gehad. De nieuwe app, ontwikkeld in samenwerking met Lumin, des te meer. Die is een pak gebruiksvriendelijker dan de DTS Play-Fi app waar Audiolab voordien mee werkte. Verder is er UPnP, Airplay 2, Tuneln, Tidal Connect en Spotify Connect voorzien en de Audiolab 9000N is ook Roon Ready. Fijn. Chromecast en Bluetooth ontbreken dan weer.
Achteraan zien we RCA en XLR uit, coax en optisch uit, ethernet in en USB in. Geen coaxiale of optische inputs. Die vind je op de 9000A. Verder een poort voor updates, een trigger link, een reset knopje en een USB poort om een USB stick op aan te sluiten. Onder de kap zit een krachtige AMR processor die ook in samenwerking met Lumin verder uitgebouwd werd. De dual mono dac is gebaseerd op een acht kanaals ESS 9038 Pro 32 bit Sabre chip en kan zowat alle mogelijk PCM en DSD files verwerken. Die Sabre dacs klinken inmiddels heel anders dan die uit de eerder vermelde 8200 serie. Laat dat duidelijk zijn.
Hallo Geoffrey,
Geen slecht review/test op internet te vinden. Toch vind je ze hier en daar al flink afgeprijst. Ben zelf op zoek naar een streamer Dac, in iets hogere prijsklasse, maar dit klinkt als een buitengewoon goed aanbod voor z’n prijs. V.B. o.a. Dealer Bartels biedt dit apparaat aan
voor € 2.232,– . Misschien ben ik te argwanend.
Met vriendelijke groet,
Peter
Dag Peter,
Er zijn wel meerdere grote merken die snel korting geven, ook op hun nieuwe modellen. Dit toestel is uitgebracht in september 2023. Als je de streamer registreert krijg je drie jaar garantie. Het toestel is degelijk gemaakt, wel in China.
Vriendelijke groeten
Geoffrey
Interessante review. Dit vind ik een nog betaalbare prijs voor een dac/streamer. Ok, elk zijn budget uiteraard. Toch merk ik dat die wereld van streaming en dac’s serieus met de jaren variëert (beter wordt) en ben ik bang om er grotere budgetten aan te spenderen om dan na jaren te moeten vaststellen dat de techniek (weeral) een sprong voorwaarts heeft gemaakt.
Hi Geoffrey,
Ik word hierdoor wel nieuwsgierig naar deze streamer. Moeilijk om achteraf te vergelijken waarschijnlijk, maar als je deze 9000N vergelijkt met de Atoll ST300, wat zijn dan de opvallende verschillen?
Groet, Rob
Dag Rob,
De preamp is beter op de ST300 en heeft meer aansluitingen. Je kan er dus veel meer mee doen en je hoeft niet per se een losse voorversterker of geïntegreerde versterker te gebruiken. Een grote troef. Hij klinkt ook uitstekend. Een bijzonder fijne oplossing om als hart van je systeem te gebruiken.
Bij de 9000N vond ik de preamp ok maar die heeft minder aansluitingen en je haalt zo niet het maximale uit de 9000N vind ik. Als streamer/dac, met filter 4, vond ik de weergave een stap hoger dan wat ik eerder getest heb in deze prijsklasse.
Vriendelijke groeten
Geoffrey Vanhouwaert
Heel duidelijk, dank je!
Fijne feestdagen!
Hartelijke groet, Rob
Dag Geoffrey,
Mooie en interessante review!
Bedankt hiervoor.
Nog een vraagje, heb je meestal gestreamd via Qobuz of Tidal aanwezig in de Audiolab app?
Heb je de Audiolab 9000N ook getest als Roon player of via de Audirvana Studio software op een laptop of PC? De verschillen zijn zeker interessant om te horen.
Ik vermoed dat deze laatste software nog een verbetering zou geven.
In alle geval een zeer interessante prijs kwaliteit.
Vriendelijke groeten,
Bart
Dag Bart,
Zowel via de app gestreamd als via Roon. Via de app is het wat directer en nog iets detailrijker maar ik speel het liefst via Roon omwille van het gebruiksgemak. Via bepaalde software en instellingen kan je er altijd nog een paar procentjes meer uit persen maar daar ligt mijn focus niet.
Audirvana gebruik ik niet. De collega’s wel en ze zijn daar enorm positief over.
Vriendelijke groeten
Geoffrey
Audirvana werkt (nog) niet met de Audiolab 9000n. Heeft iets te maken met het feit dat de 9000n een Open Home principe hanteert en/of Audirvana i.c.m. Lumin software werkt niet. Wordt nu uitgezocht door Audirvana; geen idee hoe lang dat gaat duren en of het wordt opgelost.
Aanvulling: dat geldt in ieder geval voor mijn configuratie Qobuz + Windows 11 op een intel nuc). Groet, Rob
Dag Rob,
Een vraagje uit interesse.
Heb je de verbinding van de intel nuc met de audiolab gemaakt via het netwerk ofwel via een een usb kabel.
Maw in de instellingen van audirvana vindt je geen audiolab terug, noch bij de vaste verbindingen (usb) noch bij de netwerkverbindingen?
Groeten
Bart
Dag Bart,
De Audiolab wordt wel gezien door Audirvana (bij mij via netwerk, ik gebruik de Usb niet), maar daarna gebeuren er hele rare dingen; track 1 wordt afgespeeld, track 2 ook, maar het display blijft op track 1 staan, en daarna wordt er niets meer afgespeeld. Steeds hetzelfde, ongeacht de verschillende instellingen die ik heb getest. Het wordt uitgezocht door Audirvana en ik zal hen volgende week eens vragen naar de stand van zaken. Ik houd je op de hoogte.
Dag Drieswal,
Ok. De Naim. Collega Jaap vond die erg goed. Geen scherm inderdaad, geen preamp ook. En inmiddels zes jaar oud. De Audiolab haalt echter een bizar niveau dat ik nog niet eerder heb gehoord in deze prijsklasse. Sowieso referentiemateriaal.
Vriendelijke groeten
Geoffrey
Geen vergelijkbare concurrentie? En de Naim ND5XS2 dan? Weliswaar geen scherm maar wel zelfde prijsklasse.