
Inleiding
Inhoud
De Mutec MC1.2+ is zo’n ‘kastje’ waarvan je in eerste instantie kan denken: wat moet ik ermee? Maar als je hem eenmaal hebt en begrijpt, kan je nooit meer zonder. We gaan u uitleggen waarom, want dit is een waar Zwitsers zakmes!Â
De vaste lezer weet dat we al lange tijd een Mutec MC3+ USB in ons systeem gebruiken. Deze ‘grotere broer’ van de MC1.2+ eeft een paar extra mogelijkheden, zoals reclocking en het gebruiken van een externe reference clock. Ook kan de MC3+ USB een word-clock uitsturen. Handig, maar in veel gevallen helemaal niet nodig bij een thuissysteem.
Heen en weer
De kracht van de Mutec MC1.2+ is dat je van elke interface naar elke interface kan gaan. Dus van AES naar BNC, coax, optisch en ook USB. Dat gaat bi-directioneel. En dat is vrij bijzonder; er zijn niet veel digitaal naar digitaal converters die bi-directioneel met USB werken.
De conversies werken tot 24 bit, 192 kHz. Ook voor USB. Dus voor wie 32 bit floating point zoekt, of ultra high res tot 768 KHz of DSD… ga maar elders zoeken. Eerlijk gezegd hebben wij geen échte muziek boven 24 bit 192 KHz (het gros is CD-kwaliteit en 24 bit / 48 of 96 KHz). Dus voor ons is deze Mutec MC1.2+ prima voldoende.
Intern zien we een Intel Cyclone 10 FPGA als hart van de converter. Aangezien het een FPGA is, zal Mutec deze zelf voorzien hebben van software. We mogen er vanuit gaan dat deze de conversies verzorgt, aangezien er ook twee clocks naast zitten: 24,576 MHz en 22,5792 MHz. Deze zijn voor 44,1 en 48 KHz of meervouden daarvan. We hebben deze clocks gemeten om de jitter in kaart te brengen. De metingen ziet u verderop.
Aan en gaan!
De Mutec laat zich zeer gemakkelijk bedienen. In feite is het aan en gaan als u bijvoorbeeld de USB-poort met een PC verbindt en dan via één van de uitgangen naar een d/a-converter gaat. Wij hebben de Mutec MC1.2+ via AES aangesloten op onze Mutec MC3+ USB om deze te vergelijken. Dat ging probleemloos. De ASIO-drivers zijn gelijk, wat het ook gemakkelijk maakte.
Het wisselen van ingangen gaat via de twee knopjes op het front: menu en select. Via menu gaat u naar het juiste ‘menu’ en met select kiest u. Het is wat Spartaans, maar het werkt. USB is te schakelen tussen bi-directioneel of uni-directioneel.
interessant artikel, maar ik snap er helaas niet veel van, paar vragen: 1. blijkbaar gaat je systeem beter spelen, maar wat doet de mutec dan precies met de enen en nullen, 2. waar plaats je hem, tussen streamer en DAC?, wat als je een gecombineerde streamer/dac hebt, kun je hem dan nog steeds gebruiken?. 3. waar heb je hem voor nodig of in andere woorden, wanneer zou je hem aanbevelen, in geval van een minder goede streamer?
Dag Arno,
Dit kastje is op meerdere manieren te gebruiken. Wij hebben hem vooral als USB-interface gebruikt. We hebben onze AlphaAudioPC dus aangesloten op de Mutec via een USB-kabel. Vervolgens zijn we via een digitale AES-uitgang van de Mutec naar de d/a-converter gegaan (of nog via de Mutec MC3+ USB reclocker).
Wat je ook kan doen, is deze Mutec gebruiken als ‘interface converter’. Dus stel dat je DAC veel beter presteert als je de AES-ingang gebruikt. Of je hebt geen optische ingang meer op je converter, maar de TV heeft alleen maar optisch uit. Dan kan je met behulp van deze Mutec alsnog een verbinding realiseren.
Of het ‘beter’ gaat klinken bij gebruik van een minder goede streamer, is de vraag. Daar past meer een Mutec MC3+, omdat deze ook reclockt. De USB-interface is erg goed van deze Mutec MC1.2+. Dus als je USB-gebruikt dan is de kans groot dat het beter wordt.
Een DDC (Digital-to-Digital Converter) zet een digitaal audiosignaal van het ene formaat of interface om naar een ander binnen het digitale domein. De Mutec MC1.2+ kan verschillende audiosystemen beter laten samenwerken, vooral wanneer er sprake is van verschillende digitale interfaces. Het apparaat kan de geluidskwaliteit verbeteren en/of meerdere uitgangen bieden naast een enkele USB-poort, bijvoorbeeld wanneer je twee streamers hebt of een DAC en een combi streamer/DAC-versterker.
De Mutec MC1.2+ verbetert de geluidskwaliteit van digitale audio door digitale signalen, afkomstig van bijvoorbeeld een computer of ander apparaat, zeer precies en stabiel te maken. Dit resulteert in zuiverder en nauwkeuriger geluid. Het apparaat vermindert “jitter,” een vorm van ruis of vervorming die in digitale signalen kan optreden. Simpel gezegd: het zorgt voor helderder en beter digitaal geluid.
Zelfs van USB naar USB kan het geluid hierdoor verbeteren. Daarnaast zal een betere voeding meestal bijdragen aan nog beter geluid.
Ik hoop dat dit helpt. Probeer het eens 30 dagen, en als het niet bevalt, kun je het apparaat altijd terugsturen.
De MC1.2+ reclockt niet in tegenstelling tot de MC3+. De precisie van de USB interface is goed hoorbaar. Dat wel. De interne clocks zijn prima… Dat hoor je ook.
Hallo allemaal, mss een rare vraag, maar toen ik de review van deze Mutuc 1.2+ las (overigens weer een mooie review Aplha), vroeg ik me af war nu de voorkeur heeft; streamen via utp of usb?
Mvg,
Wim
Streamen gaat altijd over een netwerk. Een usb verbinding is meestal tussen bron en dac.
Je zal altijd een streaming front-end nodig hebben, zoals een computer of een streamer (wat feitelijk ook een computer is) die het signaal omzet naar iets waar een DAC wat mee kan.
Er zijn streaming DACs die het combineren, of je hebt een aparte DAC en een aparte streamer. In dat geval kan je in veel gevallen een USB verbinding gebruiken tussen de streamer of computer en de DAC, als de DAC een USB aansluiting heeft.
Sommige versterkers hebben een DAC aan boord, of zelfs een (simpele) streaming front-end, een ethernet aansluiting en een USB aansluiting, zodat je de keuze hebt. Wat dan de voorkeur heeft is helemaal afhankelijk van de opbouw van die versterker, het kwaliteitsniveau dat je nastreeft en de software die je wilt gebruiken. Daar valt op voorhand geen ‘dit heeft de voorkeur’ uitspraak over te doen.