dinsdag, april 1, 2025
Home ATC SCM20A Pro actieve studio monitor

ATC SCM20A Pro actieve studio monitor

7

Voordelen

  • Alles is hoorbaar
  • Nooit meer luistermoe
  • Detaillering, snelheid en precisie
  • Coherentie

Nadelen

  • Alles is hoorbaar
  • Slecht gemixte tracks vallen genadeloos door de mand
  • Soms subwoofer nodig

Prijs: € 6756

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Weergave
Prijs
Alpha-Audio Approved
ATC SCM20A Pro

Voor wie?

Inhoud

Goede vraag. Natuurlijk voor de audio-engineer die met vocaal, klassiek, akoestisch en jazz werkt. En natuurlijk alle soorten muziek maar wij vinden wel dat het excelleert op de eerer genoemde genres. Deze monitoren zijn een onmisbaar instrument; als de mix op de SCM20A goed klinkt, dan klinkt het overal goed op. Het lijkt een iets vergevingsgezinder alternatief voor de niet meer verkrijgbare Yamaha NS10. In de studio is een A/B vergelijking met een fullrange en midfield monitor wel nodig.

Voor wie de ultieme desktop-speaker zoekt is deze ATC zeker een optie. Plaats ze op ca 1 meter afstand, sluit er een goede DAC op aan met volumeregeling en u komt niet meer van uw bureau af.

Voor in de huiskamer; voor een nearfield monitor heeft de SCM20A een verrassend groot bereik. Op een paar meter afstand blijft het geluidsbeeld overeind, al missen we wel de bas. In een niet al te grote kamer kunnen deze monitoren prima functioneren. Een subwoofer erbij zou dan de oplossing zijn als u meer bas wil. Als u merkentrouw bent en bij ATC blijft, hangt hier wel een fors prijskaartje aan. Maar er zijn van andere goede studiomerken (zoals Genelec, Dynaudio) ook minder prijsonvriendelijke subwoofers te verkrijgen.

Conclusie

Deze review schreef zich als het ware vanzelf. We kunnen ons levendig de momenten herinneren van de luistersessies met deze ATC SCM20A. En dat is wat muziek mooi maakt; ontdekken, genieten, delen van ervaringen. Deze monitors zijn het kwaliteitsgereedschap in de studio maar zijn zeker ook passend bij u thuis; op het bureau, in woonkamer of luisterruimte. Afhankelijk van de grootte van uw kamer zal hier eventueel een subwoofer bij moeten omdat de laagpunch bij deze monitoren niet voldoende kan zijn. Wij hebben dit niet (altijd) zo ervaren en vonden juist de coherentie van de SCM20A indrukwekkend en overtuigend. Want het is alsof we met deze monitors echt kunnen horen hoe de opname zou moeten klinken volgens de musici, de audiotechnici, de dirigent in de controlroom van de studio. Het goed krijgen van de midrange wordt door geluidstechnici vaak als een complexe en vervelende klus gezien. Wij denken dat ze dan niet hebben gewerkt met de SCM20A want deze monitor is dol op midrange. En wij ook. Alpha Approved!
Type test
Single Test
Luidsprekersoort
Monitor - bookshelf
Type luidspreker
Dynamisch
Luidsprekersysteem
Gesloten
Aansturing
Actief
Frequentiebereik
55 Hz - 25000 Hz
Crossover
2-weg
Versterkervermogen (totaal)
250 Watt
Afmetingen
  • Breedte: 25 cm
  • Diepte: 29 cm
  • Hoogte: 45 cm
Gewicht speaker
28 Kg
Productieland
Verenigd Koninkrijk

Winkels met ATC

Emrikweg 25
2031 BT Haarlem, NL
Korevaarstraat 2 e-f
2311 JS Leiden, NL
Hennesweg 20
6035 AD Ospel, NL

7 REACTIES

  1. Bedankt Yung om dit verder toe te lichten! Ik begrijp het nu weer wat beter. Uit mijn eigen ervaring kan ik enkel zeggen dat een tweeweg ATC voor mij nog coherenter klonk dat mijn eigen 40A. Als je van dichtbij luistert, waan je je bijna alsof je in de studio zit mee te luisteren tijdens de opname. Bij de 40A hoor je nog een heel klein beetje de drivers ipv 1 speaker. De midrange is dan weer zo goed dat je die tekortkoming naast je neerlegt. Twee verschillende presentaties, twee keer goed.

    Mvg Pieter

  2. Dank voor deze hele fijne review. Ik heb helaas geen ATC’s maar heb er vaak over gedacht om hun 75mm middentoon dome aan te schaffen. Dat is toch wel de standaard in de studio wereld te noemen. Een Duitse technische luidspreker test-site (waarvoor je moet betalen) had ATC’s onder handen genomen en vroeg zich af wat de luidspreker wereld de afgelopen 30 jaar nu eigenlijk heeft zitten doen. Dat klopt ook met jullie bevindingen!
    Vergelijking met de Yamaha NS10 vind ik ook leuk om te lezen! Dat is een rare speaker die populair werd als slechte referentie. Het wisselfilter daarvan is zo, dat er een piek in het hoge midden zit die staat voor slecht geluid. Als iets daarop goed klinkt, dan is de mix als het ware ook goed voor (auto-)radio e.d. Voor referentie geluid had je de NS-1000 die met de 8 cm dome. Maar deze ATC’s zullen vast geen referentie zijn voor slecht geluid, die tijden zijn veranderd (dat bedoel je natuurlijk ook niet 🙂 ).
    De woofer ziet eruit als die beroemde 75mm dome met een stukje extra conus. Geloof graag dat het super heeft geklonken bij jullie!
    Over de fase: zou het kunnen dat de tweeter een tijdvertraging (digitaal) heeft zodat de oorsprong van het geluid voor beide drivers uit hetzelfde virtuele vlak komt? In de impuls responsie zie je dan min of meer één bult (tweeter en woofer tegelijk) aankomen ipv eerst de tweeter omgepoold en dan de woofer, zoals bij de meeste passieve systemen.

  3. Dag Yung,

    Ik genoot weer met volle teugen van jouw deskundige review!

    Ook legde je een keer uit wat die fase-reinheid betekent. Dat komt toch door de actieve aansturing als ik het goed voorheb?

    Jammer dat ik deze of de grote broer 50A niet in mijn woonkamer kan zetten. Daarvoor moet er een fineertje bijkomen aan een, laten we het beleefd zeggen, stevige meerprijs.

    Mvg Pieter

    • Beste Pieter,
      Dank voor je vriendelijke woorden!
      Als je diep in de materie van fasegedrag duikt dan zijn er natuurlijk weer veel meningen en deskundigen. Het heeft volgens mij vooral te maken met de mate waarin meerdere componenten, in dit geval twee drivers en scheidingsfilter, samenwerken zodat het voor de luisteraar overkomt als 1 speaker.
      Om die reden zijn dual concentric ontworpen luidsprekers zo prettig om naar te luisteren, omdat het geluid van twee drivers vanuit één punt komt.
      In de ATC is het gehele ontwerp en de uitvoering verantwoordelijk voor het fasegedrag: de scheidingsfrequentie die op 2.100 Hz is afgesteld en de filtering in de combinatie met de versterking per driver.
      Collega Jaap heeft de ATC SCM40A alweer een paar jaar in huis staan, zie hier zijn rapportage na een jaar: https://www.alpha-audio.net/nl/review/update-een-jaar-samen-met-de-atc-scm40a/2/
      Bij een actief systeem zijn luidspreker, eindversterker en speakerkabels gecombineerd. Bij een vergelijkende testen hebben we al geconstateerd dat actieve systemen het bijna altijd winnen van losse componenten vanwege de kortere signaalwegen en de optimale afstemming van de onderdelen. En ook in prijs/kwaliteitsverhouding meestal betere ‘waar voor het geld’ bieden dan bij afzonderlijke onderdelen. Dus ja, geld speelt een rol maar let wel op wat je met wat vergelijkt.
      De hobbyisten onder u zullen zeggen dat het spelen met al die onderdelen nou juist zo leuk is.

Alpha-Audio Approved
×