
Metingen en conclusie
Inhoud
Respons, vervorming en resonantie
De respons, vervorming en het impulsgedrag is heel behoorlijk van deze Focal. Respons is aardig recht bijvoorbeeld. We zien bij de vervorming een bult rond de 1500 Hz. Dat is hoorbaar in de weergave, vinden wij. Resonantie is goed onder controle zien we in de waterfall; die is behoorlijk evenwichtig.
Impedantie en fase
Het is duidelijk dat we het over een basreflex-systeem hebben. De resonantie is te zien op 55 Hz. De laagste impedantie – rond 2.5 Ohm – ligt rond de 100 Hz. De elektrische fase gaat dan van -50 graden naar de 0-lijn. Dat is best gemeen voor een wat kleinere versterker; die kan buiten adem raken, omdat spanning en stroom beiden door het nulpunt gaan.
Niet zo’n fan van die flax drivers. Ziet er zo Xenos uit. Wel goed om te horen dat Focal een beetje van de focus op helderheid is afgestapt. Ik zit meer in het Dynaudio kamp qua smaak. Uiteindelijk voor speakers gegaan die beide karakters combineren. Revival Atalante 4.
Dynaudio vind ik ook heerlijk, vergevingsgezind in het hoog en toch veel detail. Alleen de bass is erg hard en bloomy (Evoke serie). Hoe is die van Revival?
Ik snap eigenlijk niet hoe ze zo’n speaker raten op 8 ohm, als hij tot 2,5 ohm dipt. Laatst heb ik gelezen dat volgens internationale standaarden de minimale impedantie niet lager mag zijn dan 80% van de nominale impedantie. Dus eigenlijk is dit gewoon een 4 ohm rated speaker.
Best gek dat Focal die dip er niet uithaalt. Ze meten zo’n luidspreker toch, ze zijn technisch genoeg mag ik aannemen. Dit lijkt op bewust een fout laten zitten, of een fout in het filter, en dat is zonde van de mooie luidspreker. Ook het laag dippen in de ohms. Slecht voor recivers en kleinere versterkers. Kom op Focal, dat kan beter!! Er wordt genoeg voor een set betaald, die kostenbesparing hebben jullie niet nodig.
Ik ken een hele dure speaker met een enorme dip in de frequentie-response tussen 1,5 – 2kHz (-20 dB). Dat is nog erger dan in de impedantie omdat geen enkele versterker hier nog wat mee kan, omdat die dip wordt veroorzaakt door het uit fase zetten van de tweeter. Ik vermoed dat dat uit tijdnood is gedaan. Het merk was overgenomen en werd onder een andere naam in de markt gezet. Men kreeg het wisselfilter niet goed en dan maar uit fase want het mag niet nog langer duren allemaal. Of het is een trucje geweest om het stereobeeld naar achteren te krijgen, ten koste van de neutraliteit.
Maar inderdaad verwacht je geen dips bij Focal!
Heeft een basspoort aan de voorkant een specifiek (ander) geluid dan eentje aan de achterkant? Neat Motive SX2 had hem aan de onderkant, die vond ik strak en gecontroleerd klinken.
Het antwoord op deze vraag geef je zelf al. Het hangt vooral af van de luisterruimte en de akoestiek van deze ruimte in combinatie met de plaatsing van de speaker. Het is vooral proberen en luisteren. Veel merken geven er ook dempers bij waarmee je het basreflexeffect kan dempen; een aanwijzing dat er geen ‘one-fits-all’ oplossing is.
Bedankt voor deze informatieve test. Fijn dat metingen worden geverifieerd met luisteren (of andersom). 0,5% tussen 1000-1500 Hz is inderdaad in het hoorbare gebied (bij k3; k2 zou wellicht nog gemaskeerd worden). Het bijproduct tussen 3000-4500 Hz zal wel een rauw randje geven, toch?
Ook eerlijk dat jullie het probleem met de versterker vermelden. Het verbaast me dat Focal, die z’n eigen drivers maakt, zo’n 2,5 Ohm zelf OK vindt. Elke versterker klinkt dan weer anders in het laag.