dinsdag, april 1, 2025
Home Streaming Audio Netwerk Onderzoek – voedingen en filters op netwerkswitches

Onderzoek – voedingen en filters op netwerkswitches

19
Onderzoek – voedingen en filters op netwerkswitches

Ruismetingen voeding

We meten eerst de ruis die de adapters terug sturen naar het lichtnet. Dit zal niet direct invloed hebben op de weergave, maar kan wel potentieel andere apparaten storen. Let goed op de baseline meting. Om alles muisstil te krijgen, hebben we eigenlijk een afgeschermde tent nodig die RF compleet blokkeert. Die hebben we niet, waardoor de meting niet 100% schoon is. We kunnen echter nog steeds goed verschillen zien.

Ruis netzijde

We zien dat er best een verschil zit tussen de adapters. Tevens zien we dat het filter een lichte invloed heeft op de ruis die terug gaat. Differential mode lijkt iets te stijgen. Common mode lijkt wat te dalen. Heel apart.

Ruis output

Let ook hier goed op de baseline. Er zit een storing tussen 160 en 175 KHz die komt en gaat. Die mag u weg denken.

De lineaire PSU die we van AliExpress hebben gekocht doet het helemaal niet slecht. Het spectrum is schoon. Het filter lijkt ook niet echt nodig; we zien geen significant verschil. Dit geldt ook voor de Sbooster: de verschillen zijn klein.

Wat het filter met schakelende voedingen doet, is ongelooflijk. Alle schakelende voedingen knappen er extreem van op!

 

Laagfrequent

We zien een gelijk patroon hier. Al zien we hier dat er in het lagere spectrum wél een verbetering zichtbaar is bij alle voedingen. Schakelende voedingen laten een extreme verbetering zien; lineair is subtieler, maar wel zichtbaar. De ruisvloer is nog wat lager met het filter ertussen.

PSU stabiliteit

Deze meting laat zien hoe stabiel de voeding blijft als we de belasting ophogen. Elke voeding zakt wat in; dat hoort bij de natuurkunde. Het gaat erom dat een voeding niet te veel inzakt als de belasting opgevoerd wordt. Lineaire voedingen lijken daar meer last van te hebben dan schakelende modellen.

We hebben de spanningsval in een tabel gezet voor u.

Tabel met spanningsval

PSU load 0,5A Load 1A Load 1.5A Load 2A Difference
Netgear old 12V 11,7 11,6 11,5 0 0,2
Netgear new 12V 11,82 11,7 11,65 0 0,17
IFI iPower 12V 11,95 11,82 11,7 11,6 0,35
Sbooster 5V 4,85 4,7 4,56 4,44 0,41
Ali 5V 4,92 4,87 4,77 4,7 0,22

19 REACTIES

  1. Dank je wel weer, interessant met mooie inzichten!

    Top dat jullie er zo induiken en ook aandacht hebben voor de retour ruis, dat heb ik niet eerder gezien bij jullie of andere tests/reviews. Mijn veronderstelling is dat als smps en lineair in één set worden gebruikt, ze elkaar nog aardig kunnen beïnvloeden.

    Als ik het goed interpreteer levert het nieuwe filter (8A!) een erg knappe prestatie, waarbij het toch nog uitmaakt hoe het nieuwe filter wordt gevoed (natuurlijk, alles telt mee). Ik kijk uit naar jullie vervolg/bevindingen. Het zou het me niet verbazen dat met een fatsoenlijk normale/hifi voeding en het nieuwe filter al een erg hoog niveau wordt aangetikt, waarvoor anders een hele trukendoos of portemonnee moet worden opengetrokken.

    Mocht je nog een keer de gelegenheid hebben, dan ben ik erg benieuwd hoe de fiber converter/switch icm met het filter presteert, en (ik durf het bijna niet te vragen) hoe een batterij/powerbank voeding.

  2. Dit was weer een artikel om van te smullen. Beste Jaap zou je nog iets meer kunnen vertellen over dat aarden van een switch, hoe en wat? Bij de netgear gs108e zie je dat er gebruik gemaakt wordt van verschillende firmware; v1 t/m v4. maakt dat nog iets uit? Alstublieft nog meer van dit soort onderzoekjes; zo leuk.

    • Ik heb ook deze Netgear en heb hem opengeschroefd en een draad door het ‘sleutelgat’ aan de achterzijde vastgemaakt op één van de 4 schroeven van de printplaat.
      By the way sommigen aarden de – van de 12v dc. Die hangt dan weer wel/ dan weer niet aan de aarde van de smps. Bij mijn Nucleus One hangt die wel aan de aarde, in principe goed, maar zorgde dat voor een kleine groundloop. De medical ethernet isolator hielp enorm!
      Het lijkt mij verder best logisch om de boel (ethernet mantels, behuizingen etc.) bij de switch aan de aarde te hangen. Bij mij hangt via de voeding van het endpoint (player) de ethernet mantel ook weer aan aarde (via de -van de 12 v dc) maar dat zorgde helemaal niet voor een hoorbare groundloop.
      Tja ingewikkeld hoe die ground loopt, hopelijk alleen de behuizingen, de – van de 12v dc en nu de ethernet mantels aan twee kanten vanaf de switch tot de player. Las ik niet ergens dat de ethernet mantel het beste aan twee kanten geaard kon worden? Bij mij zit er nog een Melco tussen maar die heeft nu een voeding waar de – van de dc niet aan aarde hangt.

  3. Alle respect voor het vele meten maar er zijn mij een aantal zaken niet duidelijk: Welke Chinese PSU gebruiken jullie? Er wordt gesproken over een filter, wat voor filter? Wat zijn nu de absolute waarden van de ruis tov het werkelijke signaal? Het heeft voordelen om een switch te aarden, maar hoe, de kast? Eenvoudige switchen hebben daar geen voorziening voor. Met vriendelijke groet, Peter

    • Beste Peter. Het gaat om een lineaire voeding van BRZHifi. We kennen het merk niet echt, dus leek ons niet super relevant om te noemen. Over het filter… Dat melden we bij de opzet. Het gaat om een filtertje tussen de voeding en de switch. Dus een energie filtertje.
      De waarden van de ruis kan je zien. We hebben complete screenshots. Dus de schaal staat links.
      Aarden kan gewoon op de kast. Dat werkt bij elke switch. Ook modellen die geen schroef hebben.

×