dinsdag, april 1, 2025
Home Audirvāna Core Player review – de toekomst van Audirvāna

Audirvāna Core Player review – de toekomst van Audirvāna

10

Voordelen

  • Draait op allerlei computers
  • Ook een versie voor Synology en QNAP
  • Downloadbaar naast een Windows of Mac versie

Nadelen

  • Linux is niet ieders cup of tea
  • Nog niet alle functionaliteit beschikbaar
  • Update mechanisme voor consument niet makkelijk

Prijs: € 69,99 (per jaar)

Inleiding

Na een versie die op Windows of MacOS draait, is er nu een Linux variant, maar die is een beetje anders. Hoe anders? We leggen het uit.

In de vergelijkende test van muzieksoftware sprong Audirvāna er in positieve zin uit als het om geluidskwaliteit gaat, maar in gebruik horen we van lezers dat niet iedereen zin heeft om de laptop te gebruiken als bediening van de muziekstreamer.

Dat hoeft ook niet, je kan met de Remote App op je telefoon of tablet de computer waarop de Audirvāna software draait bedienen. Je kan een NUC met Windows, of een Mac Mini inzetten en die ergens in huis in je netwerk hangen.

Deze manier van gebruiken, met 1 centrale muziekserver en een app om deze te bedienen, heeft Audirvāna uitgewerkt in een versie die op een Linux omgeving draait, maar die geen desktop heeft. Het is een zogenoemde ‘headless’ installatie, met de app als enige interface.

Nog beter: een versie die op een QNAP NAS of een Synology NAS kan draaien is ook beschikbaar en dat klinkt muziekliefhebbers met een grote bibliotheek aan muziekbestanden als muziek in de oren. Uit de beperkte test op een ouder model Synology is duidelijk dat het boven verwachting goed klinkt, maar leest u eerst het deel over de installatie voordat u aan de slag wilt gaan.

De diverse markt van streamers

Het verschijnen van Core opent ook andere perspectieven. Audirvāna Core Player is software van bescheiden formaat, met bescheiden geheugen en processor eisen. Veel streamers waarbij een keus geboden wordt in welke software je wilt gebruiken, zijn gebaseerde op ‘small board computers’, zoals een Raspberry Pi, en draaien op een Linux variant. Volumio kan op veel van deze streamers draaien, zien we straks ook Audirvāna terug als optie?

Voor wie is Audirvāna Core Player?

Met de huidige versie moet u updates initiëren op Linux of door een handmatige update in de web interface van uw NAS. Dat maakt dat Audirvāna Core Player, in de huidige versie, vooral geschikt is voor de computer liefhebbende audio enthousiast of de muziekluisteraar die overweg kan met de interface van de NAS voor software-installaties. Daar zijn er veel van in de wereld en onder onze lezers. Alleen al vanuit dat oogpunt heeft Audirvāna een hele slimme zet gedaan met het uitbrengen van Core.

Dat wij nu pas een review van de Core Player software publiceren heeft vooral te maken met de vele bugs die early adopters hebben ervaren en die in hoog tempo werden opgelost. Met versie 2.9.2. is het punt bereikt dat we ons wagen aan een review. Windows en Mac-gebruikers van Audirvāna hebben geprofiteerd van de vele verbeteringen, ook die versies zijn stabieler geworden.

10 REACTIES

  1. Misschien niet helemaal on topic maar ik vind maar geen antwoord op de volgende vraag: is een goede core of normale Audirvana implementatie beter dan het gebruik van een separate streamer of een geïntegreerde streamer? Hangt waarschijnlijk van de kwaliteit van de streamer af; dus anders gevraagd. Vanaf wel prijsniveau wordt een streamer als input voor de dac gebruiken beter dan Audirvana als input gebruiken?

  2. Ik gebruik al jaren verschillende opzetten met Linux, vroeger dan met alleen LMS (Logitech en daar verschillende spelers aan gekoppeld, gaf wel eens een probleempje dat hij een speler niet herkende, nog steeds een server draaien met Lyrion zoals het nu heet.
    https://lyrion.org/lms-server-repository/
    De bestandsserver is dan een Linux met Raid en 2 x 4TB schijven, en met NFS de schijven delen en dan een andere server die de ROON opzet draait, en dat is wel heel stabiel, en op afstand te onderhouden.
    De RPI en andere SBC-tjes draaiend gaat vlekkeloos. Zelfs de Mac mini laat ik met Ubuntu draaien, en met de goede opzet prima te doen. Goede klank gegarandeerd.

  3. ik blijf moeite hebben met een betaalde software-matige oplossing, hoe mooi ook. Ik heb Audirvana Origin (op linux) geprobeerd en het ziet er erg gelikt uit. Het werkt en klinkt zeker goed, maar wat als de makers ermee stoppen? Blijft het dan werken? Ik neem aan dat de applicatie elke keer checkt of de licentie nog geldig is (hoe is het met de privacy geregeld? Blijft altijd lastig om de kleine lettertjes goed te begrijpen), dus als de servers, waarmee de controle plaatsvindt, ermee stoppen kan je het dan nog verder blijven gebruiken of is het dan over en uit? Software is de achilleshiel voor vele producten, zeker als deze “bestuurd” wordt van buitenaf via “de wolk”. Het is van de ene kant mooi dat door updates verbeteringen aangebracht kunnen worden, maar Sonos heeft aangetoond dat dat niet altijd een succes is. Voor veel Sonos-gebruikers is het wachten op een weer werkende App, waarmee veel basis-zaken hopelijk weer naar behoren functioneren.
    Voor mij zou dit alleen een oplossing kunnen zijn als je ‘m geheel autonoom kan gebruiken.
    Overigens is de linux-oplossing niet heel lastig om te installeren, maar een “neefje met kennis van zaken” raad ik zeker aan. (Als een volgende stap zou het door Audirvana maken van een totaal-oplossing nog beter zijn, dus een Linux O.S. met de software erin, zoals Volumio, MoOdeaudio of Daphile). Mijn Audio-GD DAC werd direct herkend en alle (on)mogelijkheden werden in de App aangegeven.

×