dinsdag, april 1, 2025
Home ATC SCM20A Pro actieve studio monitor

ATC SCM20A Pro actieve studio monitor

6

Voordelen

  • Alles is hoorbaar
  • Nooit meer luistermoe
  • Detaillering, snelheid en precisie
  • Coherentie

Nadelen

  • Alles is hoorbaar
  • Slecht gemixte tracks vallen genadeloos door de mand
  • Soms subwoofer nodig

Prijs: € 6756

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Weergave
Prijs
Alpha-Audio Approved
ATC SCM20A Pro

Inleiding

Inhoud

Van ATC hebben we bij Alpha-Audio al een aantal producten getest, maar op de een of andere manier is de SCM20A steeds door de mazen van het Alpha-net geglipt. We hebben deze populaire studiomonitor een tijdje in de studio gehad, and here are the results.

ATC

In 1974 startte pianist en jazzliefhebber Billy Woodman ATC als fabrikant van luidspreker-drivers. Eerst in de PA-markt (live concerten), gaandeweg steeds meer voor studio’s. De 3 inch mid-range driver SM75-150 zag in 1976 het licht, een zogenaamde ‘soft dome mid driver’. Het grote succes leidde in 1979 tot de eerste luidspreker, de S50 en ongeveer 10 jaar later kwam de actieve versie hiervan uit, de SCM-50A. Zoals bij zoveel producten van ATC is de SCM50A nog steeds in productie, evenals de door ons geteste voorversterker SCA2 . Stuk voor stuk referentieproducten in de top van de markt.

SCM20A

In 1990 kwam de SCM20A op de markt. De afkortingen waarmee het model daarna werd getooid zeggen iets over de iteraties. SL verwijst naar de upgrade van de bas-driver in 1996, de mk2 markeerde de nieuwe hoog-driver in 2014. In techniek en behuizing vergelijkbaar met de passieve SCM19 V2, het consumentenmodel dat collega Geoffrey reviewde, is de SCM20A het ‘instapmodel’ van ATC. Bij actieve speakers is het altijd goed om te bedenken dat het een ‘all inclusive’ pakket is. Versterker, drivers, filters, speakerkabels; het zit er allemaal in. Alleen een goede bron aansluiten met een volumeregeling en u hebt muziek.

De SCM20A is een 2-weg actieve luidspreker met een 6,5 inch/150mm mid/laag driver en een 1 inch/2,5mm hoogdriver, uiteraard door ATC zelf ontwikkeld. Crossover is bij 2.100 Hz. Een bi-amp uitgevoerde versterker levert 200W aan de mid/bas driver en 50W aan de hoogdriver. Geluidsdruk (SPL) is 108 dB op een afstand van 1 meter.
Het is een gesloten systeem en de kast is zeer solide, rigide en zwaar, 23,5kg. We hebben niet vaak een monitor van een betrekkelijk bescheiden formaat (45x25x29cm) met een dermate hoog ‘soortelijk gewicht’ op zijn plaats moeten tillen! Aan de achterzijde zien we een regelaar die de bas kan boosten, een ingangsgevoeligheidsafstelling en een XLR-ingang. Daarboven de koelribben van de versterker. De achterzijde is ook voorzien van een tweetal metalen beugels die de electronica en aansluitingen moeten beschermen en die ook als handgrepen fungeren.

Type test
Single Test
Luidsprekersoort
Monitor - bookshelf
Type luidspreker
Dynamisch
Luidsprekersysteem
Gesloten
Aansturing
Actief
Frequentiebereik
55 Hz - 25000 Hz
Crossover
2-weg
Versterkervermogen (totaal)
250 Watt
Afmetingen
  • Breedte: 25 cm
  • Diepte: 29 cm
  • Hoogte: 45 cm
Gewicht speaker
28 Kg
Productieland
Verenigd Koninkrijk

Winkels met ATC

Emrikweg 25
2031 BT Haarlem, NL
+31 (0)23 - 51 72 666
http://www.helios.nl/
info@helios.nl
Korevaarstraat 2 e-f
2311 JS Leiden, NL
071 - 5131512
http://www.number-one.nl/
info@number-one.nl
Hennesweg 20
6035 AD Ospel, NL
06-45626147
https://www.poelsaudio.nl
rob@poelsaudio.nl

6 REACTIES

  1. Dank voor deze hele fijne review. Ik heb helaas geen ATC’s maar heb er vaak over gedacht om hun 75mm middentoon dome aan te schaffen. Dat is toch wel de standaard in de studio wereld te noemen. Een Duitse technische luidspreker test-site (waarvoor je moet betalen) had ATC’s onder handen genomen en vroeg zich af wat de luidspreker wereld de afgelopen 30 jaar nu eigenlijk heeft zitten doen. Dat klopt ook met jullie bevindingen!
    Vergelijking met de Yamaha NS10 vind ik ook leuk om te lezen! Dat is een rare speaker die populair werd als slechte referentie. Het wisselfilter daarvan is zo, dat er een piek in het hoge midden zit die staat voor slecht geluid. Als iets daarop goed klinkt, dan is de mix als het ware ook goed voor (auto-)radio e.d. Voor referentie geluid had je de NS-1000 die met de 8 cm dome. Maar deze ATC’s zullen vast geen referentie zijn voor slecht geluid, die tijden zijn veranderd (dat bedoel je natuurlijk ook niet 🙂 ).
    De woofer ziet eruit als die beroemde 75mm dome met een stukje extra conus. Geloof graag dat het super heeft geklonken bij jullie!
    Over de fase: zou het kunnen dat de tweeter een tijdvertraging (digitaal) heeft zodat de oorsprong van het geluid voor beide drivers uit hetzelfde virtuele vlak komt? In de impuls responsie zie je dan min of meer één bult (tweeter en woofer tegelijk) aankomen ipv eerst de tweeter omgepoold en dan de woofer, zoals bij de meeste passieve systemen.

  2. Dag Yung,

    Ik genoot weer met volle teugen van jouw deskundige review!

    Ook legde je een keer uit wat die fase-reinheid betekent. Dat komt toch door de actieve aansturing als ik het goed voorheb?

    Jammer dat ik deze of de grote broer 50A niet in mijn woonkamer kan zetten. Daarvoor moet er een fineertje bijkomen aan een, laten we het beleefd zeggen, stevige meerprijs.

    Mvg Pieter

    • Beste Pieter,
      Dank voor je vriendelijke woorden!
      Als je diep in de materie van fasegedrag duikt dan zijn er natuurlijk weer veel meningen en deskundigen. Het heeft volgens mij vooral te maken met de mate waarin meerdere componenten, in dit geval twee drivers en scheidingsfilter, samenwerken zodat het voor de luisteraar overkomt als 1 speaker.
      Om die reden zijn dual concentric ontworpen luidsprekers zo prettig om naar te luisteren, omdat het geluid van twee drivers vanuit één punt komt.
      In de ATC is het gehele ontwerp en de uitvoering verantwoordelijk voor het fasegedrag: de scheidingsfrequentie die op 2.100 Hz is afgesteld en de filtering in de combinatie met de versterking per driver.
      Collega Jaap heeft de ATC SCM40A alweer een paar jaar in huis staan, zie hier zijn rapportage na een jaar: https://www.alpha-audio.net/nl/review/update-een-jaar-samen-met-de-atc-scm40a/2/
      Bij een actief systeem zijn luidspreker, eindversterker en speakerkabels gecombineerd. Bij een vergelijkende testen hebben we al geconstateerd dat actieve systemen het bijna altijd winnen van losse componenten vanwege de kortere signaalwegen en de optimale afstemming van de onderdelen. En ook in prijs/kwaliteitsverhouding meestal betere ‘waar voor het geld’ bieden dan bij afzonderlijke onderdelen. Dus ja, geld speelt een rol maar let wel op wat je met wat vergelijkt.
      De hobbyisten onder u zullen zeggen dat het spelen met al die onderdelen nou juist zo leuk is.

Alpha-Audio Approved
×